Nie planują przyszłości. Żyją z dnia na dzień. Nie stać ich na ubrania. Nie myślą o przyjemnościach. I nie myślą, że coś się zmieni – zwyczajnie tkwią w beznadziei. Tak wygląda życie ubogich, bezdomnych, samotnych matek i starszych ludzi. Wielkanoc też będzie taka – bez planów. Bo po prostu nie wiedzą, czy będą mieli co jeść na święta.

Święta godne, a nie głodne! – głosi slogan promujący akcję Banku Żywności, który od ponad 20 lat zbiera żywność dla najuboższych, wciąż zdatną do spożycia, lecz wycofywanej z obrotu, a która zostałaby zutylizowana i rozdzielona wśród osoby potrzebujące. W Polsce działa 31 Banków Żywności, najbliżej nas jest ten w Opolu. Bank Żywności jest partnerem strategicznym programu Podziel się Posiłkiem. Dodatkowo w 2011 roku została powołana Rada ds. Racjonalnego Wykorzystania Żywności przez Federację Polskich Banków Żywności, a która działa pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W Polsce ok. 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie, czyli miesięcznie dysponuje kwotą poniżej 600 zł. Dla tych osób codziennym wyzwaniem jest decyzja czy pieniądze wydać na rachunki i leki, czy jedzenie. Pandemia niestety dodatkowo pogorszyła sytuację. Głód i złe nawyki żywieniowe są codziennym towarzyszem niedoli wielu rodzin w Polsce. Zbliżające się święta to szczególny czas. Dlatego chcemy, aby wszystkie wielkanocne stoły były zapełnione – wspólnie uratujmy te Święta. Klikając POMAGAM  za jednym kliknięciem możemy kupić symboliczny koszyk artykułów. Dzięki pozyskanym środkom zostanie zakupiona żywność i przekazana do podopiecznych organizacji pomocowych, z którymi współpracują Banki Żywności oraz do osób na kwarantannie i poszkodowanych przez pandemię. 1 złotówka to aż16 posiłków. W jednym z odcinków Rafała Gębury z kanału 7 metrów pod ziemią możecie dowiedzieć się więcej o tej akcji.

Warto wiedzieć, iż pozostałości po świętach nie są przyjmowane, jedynie produkty do przygotowania dań, oryginalnie zapakowane typu kasze, mąki, cukier. Jednak jak podkreśla Jan Burniak – prezes banku, przed oddaniem produktów lub ich wyrzuceniem warto rozejrzeć się wśród najbliższych sąsiadów. Pieczywo należy do najczęściej wyrzucanych produktów, następne są owoce i wędliny, a to ok. 12-13%, warzywa 11%, a nawet mleko 10% – mówi.

Klikając tutaj możesz przekazać 1% podatku. Poniżej znajdują się także linki do różnych poradników dotyczących żywienia i żywności:
Poradnik o niemarnowaniu, oszczędzaniu i zdrowym odżywianiu.
Standardy dystrybucji żywności; podręcznik dobrych praktyk.
Porady dietetyczne dotyczące matki i dziecka. 

Iga Respondek

Fot.: bankizywnosci.pl, zbiorkazywnosci.pl, radio.opole.pl