Początek grudnia poza świątecznym klimatem przyciągnął za sobą do Opola warsztaty z robienia kawy w Kofeinie 2.0. Dzięki COOLturaliom kawosze mieli okazję skosztować i poznać alternatywne sposoby parzenia tego popularnego trunku.
Godzinne warsztaty rozpoczęły się od przeprowadzenia uczestników przez proces powstawania kawy – od uprawy do różnych technik jej parzenia. Następnie prowadzący Ivan Gorskykh przedstawił pięć najważniejszych czynników wpływających na smak końcowego produktu. Są to: jakość wody (która musi być przynajmniej przefiltrowana), stopień zmielenia kawy (od niego zależy, czy ziarna zostaną prawidłowo zaparzone), temperatura wody (ta zalecana przez Ivana to 95 st. C), czas zaparzania (który jest nieco inny dla każdej metody przygotowywania kawy). Informacje te pochodzą ze standardów ustalonych przez Speciality Coffee Association (SCA), które określają również ostatni czynnik, jakim jest ratio, czyli stosunek kawy do wody.
Po teoretycznym wprowadzeniu nastał czas na wtajemniczenie zainteresowanych w alternatywne do tzw. parzuch czy kaw z ekspresów ciśnieniowych metody parzenia. Na naszych oczach powstawały kolejno napoje z aeropressu, chemexu oraz dripu. Prowadzący omawiał każde z narzędzi, wyjaśniał zasady użytkowania na podstawie standardów i krok po kroku przedstawiał przepisy na idealną kawę.

Po prezentacji każdej metody uczestnicy mieli szansę skosztować zaparzonej kawy. Ziarna każdej z nich pochodziły z poleconej przez Ivana opolskiej palarni Hard Beans. W czasie tych przerywników mogliśmy również posłuchać ciekawostek i poznać informacje, które warto wprowadzić do swojej kawowej rutyny (np. zmieloną kawę powinniśmy zużyć w ciągu dwóch tygodni, nawet jeśli przechowujemy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, przy okazji parzenia powinniśmy przepłukać filtr wodą, by pozbyć się celulozy, a kawę dobrze przeparzać, żeby pozbyć się defektów smakowych). Dowiedzieliśmy się również, że na osobistej liście najlepszych kawiarni w Opolu Ivan umieścił Opo, Kofeine 2.0. oraz Tutaj.
Pod koniec warsztatów zapytałyśmy prowadzącego o to, co według niego powinien wiedzieć każdy kawosz.
Wiemy również, jaką kawę poleca. Warto posłuchać!
Na zakończenie chętne osoby dostały możliwość zaparzenia kawy wybraną przez siebie metodą i wzięcia produktu końcowego ze sobą w drogę. Wszyscy wyszli z bardzo pozytywnym wrażeniem, nową wiedzą i napełnieni energią na cały wieczór.
Maja Zdziebłko, Weronika Sagan
Fot.: Maja Zdziebłko, Weronika Sagan