Wydział Nauk o Zdrowiu oraz Wydział Lekarski Uniwersytetu Opolskiego serdecznie zaprasza do wzięcia udziału w badaniu naukowym pt: ”Związek między objawami i stanem zapalnym Hashimoto a mikrobiotą”.

Badanie ma na celu sprawdzenie, czy suplementacja określonym szczepem bakterii probiotycznych może wpłynąć na stan skóry, poprawę samopoczucia, parametry stanu zapalnego tarczycy, poziom markerów stresu oksydacyjnego, masę i skład ciała.

W badaniu mogą wziąć udział tylko kobiety w wieku 18-55 lat, które oczywiście mają zdiagnozowaną chorobę Hashimoto. Natomiast nie kwalifikują się panie po menopauzie, będące w ciąży, karmiące piersią, podczas antybiotykoterapii, posiadające rozrusznik serca, chore na ostre lub przewlekłe choroby układu pokarmowego wymuszające zażywanie leków (np. inhibitory pompy protonowej, leki zobojętniające kwas solny, leki przeciwzapalne), chore na ostre bądź przewlekłe choroby skóry wymagające stosowania leków, maści przeciwzapalnych lub antybiotyków.

Badanie będzie polegało na dwukrotnym pomiarze stanu skóry, składu ciała, pobraniu krwi i wypełnieniu ankiety. Wykonywane będzie przez wykwalifikowany personel medyczny. Podczas pierwszego spotkania, które odbędzie się 23 lub 24 kwietnia (dzień jest do wyboru) uczestniczki dostaną kapsułki z bakteriami probiotycznymi do codziennego zażywania przez 6 tygodni. Po tym czasie odbędzie się ponowny pomiar, 4 lub 5 czerwca, który sprawdzi rezultaty.

W ramach projektu wszystkie badane kobiety otrzymają bezpłatnie m.in.: aktualne wyniki stanu swojej tarczycy, panelu lipidowego oraz stanu swojej skóry twarzy.

Więcej o szczegółach wydarzenia opowiedziała Pani dr n. med. Magdalena Golachowska, jedna z organizatorek:

Kierownik projektu: lek med. Krzysztof Benc

Zespół badawczy: dr Magdalena Golachowska, prof. dr hab. Monika Bronkowska, dr Aleksandra Zyska, dr Michał Braczkowski, dr Przemysław Domaszewski, dr Karolina Chilicka-Hebel, mgr Monika Rusztowicz, prof. dr hab. Ewa Sadowska-Kępa, dr hab. Dariusz Soszyński.

Formularz zgłoszeniowy oraz szczegóły badania są dostępne na stronie internetowej Wydziału Nauk o Zdrowiu TUTAJ.

Victoria Buchta

Fot.: Wydział Nauk o Zdrowiu UO